Sprzęt wędkarski a ryby

 

Norwegia jak chyba żaden inny kraj na Świecie posiada największy potencjał dot połowów wędkarskich na morzu. Związane z tym jest nieodłączne posiadanie odpowiedniego sprzętu wędkarskiego. Opowiem i wskażę wam jaki powinniście zabrać ze sobą sprzęt aby wasz pobyt był udany a łowienie ryb było przyjemnością a nie udręką.

Wielu wędkarzy robi kardynalne błędy przy zakupie sprzętu do Norwegii. Albo wydają niepotrzebnie pieniądze na sprzęt który nie jest dostosowany do łowienia ryb morskich albo tego sprzętu zabierają ponad normatywnie z czym związane jest niepotrzebne wydawanie pieniędzy.

Wskażę wam jaki sprzęt powinniście posiadać do łowienia poszczególnych gatunków ryb.

Ryszard Kryszpinski Photo

Brosma

Łowimy te gatunki przede wszystkim na kawałki martwych ryb. Zdarza się że złowimy te ryby na pilkera czy przynęty gumowe ale najczęściej będzie to martwa ryba. Tu największą rolę odgrywa mocny i sprężysty kij a do tego co najmniej 500 m linki.
Brosma

Piękna gruntowa ryba. To najpopularniejsza ryba poławiana z gruntu w Norwegii.

Czarniak
To krewniak z tego samego gatunku co rdzawiec lecz z trochę odmiennym charakterem.Równie waleczny i bardzo szybki. Ryba praktycznie nie przewidywalna. Wielokrotnie nie widać jej na ekranie echosondy a mimo tego łowimy ją raz za razem. Żeruje stadnie. Dorasta do dużych rozmiarów. Często łowiliśmy czarniaki o wadze od 20 do 25 kg. Natomiast średnia wielkość tych ryb, które są łowione w Norwegii waha się od 3 do 15 kg. Ryba ta występuje w całej Norwegii i jest gatunkiem poszukiwanym przez rybaków i wędkarzy.

Czarniak

Wędki do połowu czarniaka to bardzo mocny kij o wyż . od 200 do 400 gr dł ok 250 cm. Przynęty to smukłe i szybko schodzące na dno pilkery. Bardzo mocna plecionka ale nie za gruba. Kołowrotek spiningowy lub multiplikator z dobrym hamulcem.

Najlepsze efekty połowu tej ryby odnosimy na głębokości ok 40 do 60m pod powierzchnią wody, ale całkowita głębokość musi wynosić w granicach 100 i więcej metrów. Ryby te żerują na innych mniejszych gatunkach ryb, które przemieszczają się w toni wody, właśnie na tych głębokościach .

Dorsz

Ten gatunek łowimy na ciężkim sprzęcie. Wędka musi posiadać od 300 do 600 gr wyrzutu. Nie może być dłuższa jak 250 cm.
Przynęty to pilkery lub gumy o różnej wielkości oraz przynęty naturalne. Dobry multiplikator i mocna plecionka .

Gatunek ten występuje z reguły w przy dennych partiach wody, ale bardzo często łowimy go w toni. Połów tej ryby daje wędkarzom wiele satysfakcji i emocji.

Dorsz
To chyba najbardziej znana ryba wszystkim wędkarzom morskim. Występuje na całym obszarze wód Norwegii i jest najpopularniejszą rybą. Osiąga monstrualne wymiary sięgające do blisko 150 cm dł. oraz do blisko 50 kg wagi. Największy dorsz został złowiony w Norwegii na wędkę w 2017 r przez Duńskiego wędkarza i ważył 48 kg.
Halibut
Na temat tego gatunku powiedziane zostało chyba już wszystko. Ta ryba to marzenie każdego wędkarza jadącego do Norwegii. Kult wędkarstwa morskiego. Bardzo ceniony gatunek z uwagi na jego walory smakowe oraz ogromną waleczność.

Jest to typowa ryba denna, lecz żeruje na różnych głębokościach. Potrafi wypłynąć za przynętą na powierzchnię wody a następnie nie atakując jej uciec w głębiny oceanu. Dorasta do ponad 300 kg wagi i blisko 3 m długości ciała. Ogromnie silna i bezwzględna ryba. Mądry i sprytny przeciwnik. Brak doświadczenia wędkarz podczas holu dużego halibuta z reguły kończy się porwaniem zestawu lub złamaniem wędki.

Halibut

Łowimy go zarazem na sztuczne przynęty takie jak duże gumy – pilkery oraz najczęściej na przynętę naturalną. Na te ryby potrzebujemy wybitnie i ekstremalnie mocnego sprzętu. Wędka to min 500gr wyrzutu , najlepiej posiadać sprzęt w przedziale pow 1000 gr i dł. do 220cm .najlepszym rozwiązaniem jest mocny multiplikator i min. 500 m linki o wytrzymałości co najmniej 35 kg. Tu nie może zawieść hamulec kołowrotka.

Makrela

Na makrele potrzebujemy wędkę o gramaturze od 150 do 250 gr o dł. do 280 cm. Kołowrotek spiningowy, ciężarek od 30 do 100 gr, przywieszki śledziowe oraz oczywiście na kołowrotku musi być nawinięta plecionka ok 0,25 mm.
Makrela
Molwa
Duże molwy przebywają w trudno dostępnych dla nas głębokościach, a jest to z reguły od 100 do ponad 250 m. Molwa osiąga monstrualne wyniki wielkościowe. Ciężar 25 do 30 kg nie jest rzadkością, a długość powyżej 2m nie jest czymś wyjątkowym. Najczęściej poławiana w rejonach wyspy Hitra i w środkowej Norwegii.

Molwa

Łowimy te gatunki przede wszystkim na kawałki martwych ryb. Zdarza się że złowimy te ryby na pilkera czy przynęty gumowe ale najczęściej będzie to martwa ryba. Tu największą rolę odgrywa mocny i sprężysty kij, a do tego co najmniej 500 m linki.

Morszczuk

Sprzęt to mocny kij o gr. ok. 500 gr, z ciężarkiem od 300 do 600 gr w zależności od warunków łowiska i pogody. Kołowrotek multiplikator z plecionka do 0,30 mm. System na martwą przynętę uzbrojony w 2 lub 4 kotwice.

Najlepszy okres na połowy tego gatunku w środkowej Norwegii to lipiec-sierpień.

Morszczuk
To bardzo ciekawa i sprytna ryba. Równie mocna, ale nie tak wytrzymała w boju jak jej poprzednicy. Z reguły żeruje w toni, ale bardzo często możemy go złowić z dna. Najczęściej przynętą jest kawałek ryby. Wtedy mamy największą szansę na jej złowienie. Żeruje stadnie. Dorasta do rozmiarów długości grubo ponad 100 cm i wagi 15 do 20 kg. Oczywiście łowiono już większe egzemplarze. Występuje najczęściej w rejonie środkowej i południowej Norwegii. Na północy rzadko.
Rdzawiec
To solidny przeciwnik i wojownik. Dorasta do kilkunastu kg wagi i jest ogromnie waleczny. Nie ma z nim przelewek w czasie holu. Nie daje za wygraną do ostatniej chwili. Więc sprzęt musi być mocny ale nie wolno przesadzać z grubościami linki oraz gramaturą wędziska i przynęt.

Jeśli łowimy ten gatunek ryb metodą z toni wody lub metodą podobną do łowienia sandacza starajmy się iść bardziej w kierunku – lżej ale mocniej. Ten gatunek ryb jest chyba najlepszą sportową ryba w wodach Norwegii.

Rdzawiec

Wędka od 180 do 250 gr dł. do 280 cm. Ripery twistery oraz każda inna przynęta w postaci małych pilkerów lub blach wahadłowych. Plecionka mocna lecz jak najcieńsza. Kołowrotek spiningowy musi być mocny z dobrym hamulcem.

Śledź

Na śledzia potrzebujemy wędkę o gramaturze od 150 do 250 gr o dł. do 280cm. Kołowrotek spiningowy, ciężarek od 30 do 100 gr, przywieszki śledziowe oraz oczywiście na kołowrotku musi być nawinięta plecionka ok 0,25 mm.
śledź
Zabnica

Żabnica

Ryba morska z rodziny żabnicowatych, nazywana też diabłem morskim. Poławiana gospodarczo dla smacznego, białego mięsa, cenionego w stanie świeżym i wędzonym

Karmazyn

To długo żyjąca (nawet ponad 60 lat) ryba o czerwonym ubarwieniu. Może mierzyć maksymalnie do 1 metra długości (średnio ok. 40-55 cm) i ważyć do 15 kg. Karmazyny rosną bardzo powoli, przez co są bardzo narażone na nadmierne połowy. Ich populacje potrzebują dużo czasu aby się odtworzyć. Żywią się głównie planktonem, ale duże, dorosłe osobniki mogą polować na inne, mniejsze ryby (np. śledzie).

Karmazyn
Plamiak

Plamiak

Gatunek morskiej ryby dorszokształtnej z rodziny dorszowatych. Łatwo rozpoznawalny ze względu na czarną linię boczną. Nazwę plamiak zawdzięcza czarnej plamie ponad płetwą piersiową. Boki ciała srebrzyste, linia boczna wyraźna, ciemna. Długość przeciętnie 60–80 cm, ale może przekraczać 1 metr.

Rekin koleń

Gatunek ryby chrzęstnoszkieletowej. Ceniona ryba konsumpcyjna. Ciało torpedowate, szaro-brązowe z jaśniejszym brzuchem. Dwie płetwy grzbietowe, w każdej jeden kolec. Kolenie osiągają przeciętnie do 160 cm długości (samice do 120 cm) i do 9 kg masy ciała. Największe okazy dorastają do 2 m.

Rekin_kolen
Rekin_pis

Rekin Pis

Gatunek ryby chrzęstnoszkieletowej. Ciało wydłużone, bardzo smukłe, z krótkim, zaokrąglonym pyskiem; podłużno-owalne oczy z grubym fałdem skórnym na dolnym brzegu. Wystawiany w akwariach publicznych. Nie stanowi zagrożenia dla człowieka.

Tuńczyk

Mają torpedowaty kształt ciała z księżycowo wciętą płetwą ogonową. Osiągają długość do 4 metrów, masę do 700 kg.
Są doskonałymi pływakami, szybciej od tuńczyków pływa jedynie włócznik (miecznik). Ciało tuńczyków wykazuje w czasie ruchu temperaturę o kilka stopni wyższą od temperatury ich otoczenia. Jest to spowodowane odpowiednim ukrwieniem skóry i mięśni podskórnych

Tunczyk